Oldal kiválasztása

A saját WordPress-weboldal elkészítése izgalmas és hasznos projekt lehet, amely sok előnnyel járhat. Cikkünkben végigvezetünk a folyamaton elejétől a végéig, a domain név kiválasztásától a sablon testreszabásáig, hogy weboldalad megjelenése és funkciói is megfeleljenek az elképzeléseidnek. Az alapvető beállítások elvégzése után bemutatjuk a legjobb bővítményeket, amelyekkel tovább növelheted weboldalad hatékonyságát és funkcionalitását. Végül pedig megtanulhatod, hogyan hozd létre és kezeld tartalmaidat, hogy mindig friss és vonzó legyen az olvasók számára.

 1. A tökéletes domain név kiválasztása

A domain név az első dolog, amivel az emberek találkoznak a weboldaladdal kapcsolatban, ezért fontos, hogy jól válaszd meg. A jó domain név rövid, könnyen megjegyezhető, és tükrözi a weboldal témáját vagy márkáját. Érdemes elkerülni a bonyolult szavakat és a kötőjeleket, mivel ezek megnehezítik a domain megjegyzését és beírását.

 1. Legyen rövid és egyszerű: A rövidebb domain nevek könnyebben megjegyezhetők és beírhatók, ami különösen fontos a mobil eszközökön történő böngészésnél. Például a „kreativweblap.hu” könnyebben megjegyezhető, mint a „kreativ-weboldal-keszites.hu”.
 2. Használj kulcsszavakat: Ha a domain név tartalmazza a weboldalad fő kulcsszavait, az segíthet a keresőoptimalizálásban (SEO). Például egy fotós weboldal esetében a „fotomester.hu” jó választás lehet.
 3. Legyen egyedi: Kerüld a már létező márkaneveket vagy domain neveket, hogy elkerüld a jogi problémákat és a látogatók összezavarását. Használj olyan domain nevet, amely egyedülálló és jól reprezentálja a weboldalad. Ellenőrizheted, hogy a kívánt domain név elérhető-e, például a Namecheap vagy a GoDaddy oldalain.
 1. A tárhelyszolgáltató-választás szempontjai

A megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása kulcsfontosságú a weboldalad teljesítménye és biztonsága szempontjából. Az alábbiakban bemutatunk néhány fontos szempontot, amelyek segítenek a döntés meghozatalában.

 1. Teljesítmény és sebesség: A weboldalad sebessége nagyban függ a tárhelyszolgáltató által nyújtott teljesítménytől. Olyan szolgáltatót válassz, amely garantálja a gyors betöltődési időket és megbízható teljesítményt. Keresd az SSD tárhelyet, mivel ez gyorsabb, mint a hagyományos HDD tárhely. Az A2 Hosting és a SiteGround két jó példa a gyors tárhelyszolgáltatókra.
 2. Ügyfélszolgálat: Fontos, hogy a tárhelyszolgáltató megbízható és gyors ügyfélszolgálatot nyújtson, amely a nap 24 órájában elérhető. Ez különösen hasznos lehet, ha problémád adódik, és gyors megoldásra van szükséged. Az ügyfélszolgálat minőségét ellenőrizheted az online értékelések és vélemények alapján.
 3. Biztonság: A weboldalad biztonsága kiemelt fontosságú, ezért olyan tárhelyszolgáltatót válassz, amely erős biztonsági intézkedéseket alkalmaz. Keresd az olyan szolgáltatásokat, mint például az SSL tanúsítványok, tűzfalak és rendszeres biztonsági mentések. A Bluehost és a Kinsta például magas szintű biztonsági szolgáltatásokat kínálnak.
 4. Ár és érték: Az ár fontos szempont, de ne a legolcsóbb lehetőséget válaszd automatikusan. Fontos, hogy az ár-érték arány is megfelelő legyen. Ellenőrizd, hogy mit tartalmaz az ár (például ingyenes domain, SSL tanúsítvány, e-mail tárhely stb.), és hasonlítsd össze a különböző szolgáltatók ajánlatait. A HostGator jó ár-érték arányú szolgáltatásokat kínál.

A megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása hosszú távon meghatározhatja weboldalad sikerét. Érdemes alaposan utánajárni és összehasonlítani a lehetőségeket, hogy a számodra legmegfelelőbbet válaszd.

Wordpress weboldalkészítés

 1. WordPress telepítése: útmutató lépésről lépésre

A WordPress telepítése egyszerű folyamat, de fontos, hogy minden lépést pontosan kövess. Az alábbi útmutatóval könnyedén telepítheted a WordPresst saját tárhelyedre.

 1. Tárhely adminisztrációs felületének elérése: Először is jelentkezz be a tárhelyszolgáltatód adminisztrációs felületére (például cPanel vagy Plesk). Itt találhatod meg az összes szükséges eszközt a weboldalad kezeléséhez.
 2. WordPress telepítő eszköz használata: A legtöbb tárhelyszolgáltató biztosít egy egykattintásos telepítő eszközt, mint például a Softaculous vagy a Fantastico. Keresd meg a WordPress telepítő ikont, és kattints rá. Kövesd az utasításokat, add meg a szükséges adatokat (például a weboldalad nevét, adminisztrátori felhasználónevet és jelszót), majd indítsd el a telepítést.
 3. Kézi telepítés: Ha a tárhelyszolgáltatód nem kínál egykattintásos telepítőt, manuálisan is telepítheted a WordPresst. Ehhez töltsd le a WordPress legfrissebb verzióját a WordPress hivatalos oldaláról, csomagold ki a fájlokat, majd töltsd fel őket a tárhelyed gyökérkönyvtárába FTP segítségével. Hozz létre egy új adatbázist és felhasználót a tárhely adminisztrációs felületén, majd futtasd a WordPress telepítőjét a böngésződben (például: http://www.sajatdomain.hu/wp-admin/install.php). Kövesd az utasításokat, és add meg az adatbázis adatait.
 4. Telepítés utáni beállítások: Miután sikeresen telepítetted a WordPresst, jelentkezz be az adminisztrációs felületre (http://www.sajatdomain.hu/wp-admin). Itt végezheted el a kezdeti beállításokat, például a weboldalad címének és leírásának megadását, valamint az alapvető beállítások testreszabását.
 1. Az ideális WordPress sablon kiválasztása és testreszabása

A WordPress sablon kiválasztása az egyik legfontosabb lépés, mivel ez határozza meg a weboldalad megjelenését és funkcionalitását. Az alábbiakban bemutatunk néhány szempontot, amelyek segítenek a tökéletes sablon kiválasztásában és testreszabásában.

 1. Sablon kiválasztása: A WordPress sablonok széles választékát kínálja, mind ingyenes, mind fizetős verziókban. A sablon kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a weboldalad célját, a kívánt dizájnt és a szükséges funkciókat. Népszerű sablonforrások közé tartozik a WordPress hivatalos sablonkönyvtára, valamint olyan prémium sablonokat kínáló oldalak, mint a ThemeForest.
 2. Reszponzivitás: A sablon legyen reszponzív, azaz jól jelenjen meg minden eszközön, legyen az asztali számítógép, tablet vagy mobiltelefon. Ez nemcsak a felhasználói élményt javítja, de a keresőmotorok is előnyben részesítik a mobilbarát weboldalakat. Ellenőrizheted a sablon reszponzivitását a demó verziók megtekintésével.
 3. Testreszabás: Miután kiválasztottad a megfelelő sablont, testreszabhatod azt a weboldalad igényeihez. A WordPress sablonok általában lehetőséget nyújtanak a színek, betűtípusok, elrendezések és egyéb vizuális elemek módosítására. A testreszabáshoz használhatod a WordPress beépített testreszabási eszközét (Appearance -> Customize), valamint a sablon által kínált egyedi beállításokat.
 4. Támogatás és frissítések: Fontos, hogy olyan sablont válassz, amely rendszeres frissítéseket és támogatást kap. A frissítések biztosítják, hogy a sablon kompatibilis maradjon a WordPress legújabb verzióival és a legújabb biztonsági előírásokkal. A prémium sablonok általában jobb támogatást nyújtanak, mint az ingyenesek, ezért érdemes megfontolni egy prémium sablon beszerzését, ha hosszú távon is megbízható megoldást keresel.

Wordpress logók

 1. Alapvető beállítások: minden, amit tudnod kell

Miután telepítetted és testreszabtad a sablont, következnek az alapvető beállítások, amelyek segítenek a weboldalad optimalizálásában és működtetésében.

 1. Általános beállítások: A WordPress adminisztrációs felületén navigálj a „Beállítások” menüponthoz, és válaszd az „Általános” opciót. Itt adhatod meg a weboldalad nevét, alcímét, az e-mail címedet, valamint a dátum és idő formátumát. Ezek az alapbeállítások segítenek a weboldalad azonosításában és működésében.
 2. Olvasási beállítások: Az „Olvasás” menüpont alatt beállíthatod, hogy mi jelenjen meg a kezdőoldalon (például a legfrissebb bejegyzések vagy egy statikus oldal). Itt állíthatod be a bejegyzések számát, amely megjelenik az oldalon, valamint a keresőmotor láthatóságát, amely fontos a SEO szempontjából.
 3. Permalinkek: A „Permalinkek” menüpont alatt állíthatod be az URL struktúráját. Az alapértelmezett beállítás nem mindig a legjobb választás, ezért érdemes egyéni struktúrát választani, amely tartalmazza a bejegyzések címét. Ez nemcsak a felhasználók számára lesz érthetőbb, hanem a keresőmotorok számára is jobb. Például választhatod a „Név alapú” opciót, amely így fog kinézni: http://www.sajatdomain.hu/bejegyzes-cime.
 4. Média beállítások: A „Média” menüpont alatt állíthatod be az alapértelmezett kép méreteket, amelyek automatikusan létrejönnek a képek feltöltésekor. Ez segít optimalizálni a weboldalad betöltési idejét és a képek megjelenését.
 5. Biztonsági beállítások: A weboldalad biztonsága érdekében érdemes néhány alapvető biztonsági beállítást elvégezni. Telepíts egy biztonsági bővítményt, mint például a Wordfence vagy az iThemes Security, amely segít megvédeni a weboldalad a támadásoktól. Emellett változtasd meg az alapértelmezett „admin” felhasználónevet, és használj erős jelszót.

Az alapvető beállítások elvégzése után a weboldalad készen áll a tartalmak fogadására és a látogatók kiszolgálására.

 1. A legjobb bővítmények

A bővítmények (pluginok) jelentik a WordPress egyik legnagyobb erősségét, mivel lehetővé teszik a weboldalad funkcionalitásának kiterjesztését anélkül, hogy kódolási ismeretekre lenne szükséged. Az alábbiakban bemutatjuk a legjobb bővítményeket, amelyekkel növelheted weboldalad hatékonyságát és funkcionalitását.

 1. SEO bővítmények: A keresőoptimalizálás (SEO) kulcsfontosságú a weboldalad láthatósága szempontjából. A Yoast SEO az egyik legnépszerűbb SEO bővítmény, amely segít optimalizálni a bejegyzéseidet és oldalaidat a keresőmotorok számára. Emellett ajánljuk az All in One SEO Pack bővítményt is, amely hasonló funkciókat kínál.
 2. Biztonsági bővítmények: A weboldalad biztonságának megőrzése érdekében érdemes telepíteni egy megbízható biztonsági bővítményt. A Wordfence és az iThemes Security kiváló választások, amelyek számos védelmi funkciót kínálnak, mint például a tűzfalak, a malware szkennelés és a bejelentkezési védelem.
 3. Gyorsítótárazó bővítmények: A weboldalad sebessége fontos a felhasználói élmény és a keresőmotorok szempontjából is. A gyorsítótárazó bővítmények segítenek csökkenteni a betöltési időt azáltal, hogy a weboldalad statikus verzióit tárolják. A WP Super Cache és a W3 Total Cache két népszerű és hatékony választás.
 4. Biztonsági mentés bővítmények: Rendszeres biztonsági mentések készítése elengedhetetlen, hogy elkerüld az adatvesztést. Az UpdraftPlus egy könnyen használható bővítmény, amely lehetővé teszi a weboldalad automatikus mentését különböző felhőszolgáltatásokba, mint például a Google Drive, Dropbox vagy Amazon S3.
 5. Kapcsolati űrlap bővítmények: A felhasználói interakciók növeléséhez és a visszajelzések fogadásához fontos egy jól működő kapcsolati űrlap. A Contact Form 7 az egyik legnépszerűbb és leginkább testreszabható űrlapkészítő bővítmény. Emellett érdemes megfontolni a WPForms használatát is, amely egy könnyen kezelhető, drag-and-drop űrlapkészítőt kínál.

Wordpress PHP kód

 1. Tartalom létrehozása és kezelése: hogyan írj és publikálj bejegyzéseket?

A weboldalad tartalma kulcsfontosságú a látogatók bevonzásához és megtartásához. A WordPress egyszerű és hatékony eszközöket kínál a tartalom létrehozásához és kezeléséhez.

 1. Bejegyzés írása: A bejegyzések a WordPress egyik alapvető tartalomtípusa. Új bejegyzés írásához navigálj a WordPress adminisztrációs felületén a „Bejegyzések” menüpontra, majd kattints az „Új hozzáadása” gombra. Itt adhatod meg a bejegyzés címét, tartalmát, és beállíthatod a különböző formázási lehetőségeket. Használd a vizuális szerkesztőt vagy a blokkszerkesztőt (Gutenberg) a bejegyzés megjelenésének testreszabásához.
 2. Kategóriák és címkék: A bejegyzéseid rendszerezéséhez használd a kategóriákat és címkéket. A kategóriák főbb témakörök szerint csoportosítják a bejegyzéseket, míg a címkék részletesebb jellemzőket adnak meg. A kategóriákat és címkéket a bejegyzés írásakor vagy később is hozzáadhatod és szerkesztheted.
 3. Média hozzáadása: A képek, videók és egyéb médiatartalmak gazdagítják a bejegyzéseidet. A média hozzáadásához kattints a „Média hozzáadása” gombra a szerkesztőben, majd töltsd fel a kívánt fájlokat. A WordPress automatikusan kezeli a fájlok tárolását és megjelenítését.
 4. SEO optimalizálás: Mielőtt közzétennéd a bejegyzést, ellenőrizd és optimalizáld a SEO beállításokat. Használj SEO bővítményt, mint például a Yoast SEO vagy az All in One SEO Pack, hogy javítsd a bejegyzés keresőmotorokban való láthatóságát. Adj meg megfelelő meta leírást, kulcsszavakat és optimalizált címeket.
 5. Bejegyzés közzététele: Miután elkészültél a bejegyzés írásával és optimalizálásával, kattints a „Közzététel” gombra. Beállíthatsz ütemezett közzétételt is, ha egy adott időpontban szeretnéd megjelentetni a bejegyzést.
 6. Bejegyzések kezelése: A közzétett bejegyzéseket a „Bejegyzések” menüpont alatt kezelheted. Itt szerkesztheted, törölheted vagy frissítheted a már meglévő tartalmakat. Rendszeresen ellenőrizd és frissítsd a bejegyzéseidet, hogy azok mindig aktuálisak és relevánsak maradjanak.

Összefoglalás

Mi, a Technikamagazinnál úgy gondoljuk, hogy a saját WordPress-weboldal létrehozása izgalmas és kifizetődő folyamat. Ha követed a megfelelő lépéseket – a domain név és tárhelyszolgáltató kiválasztásától kezdve a sablonok testreszabásán és a bővítmények telepítésén át egészen a tartalom létrehozásáig és kezeléséig –, egy professzionális és jól működő weboldalt hozhatsz létre. Ne feledd, hogy a rendszeres karbantartás és frissítések biztosítják, hogy weboldalad mindig naprakész és biztonságos maradjon.

WordPress GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

 1. Miért érdemes WordPresst választani weboldalamhoz? A WordPress egy rendkívül rugalmas és könnyen használható tartalomkezelő rendszer (CMS), amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen hozz létre professzionális weboldalakat kódolási ismeretek nélkül. Számos bővítménnyel és sablonnal testreszabható, így bármilyen típusú weboldalhoz ideális.
 2. Hogyan válasszam ki a megfelelő domain nevet? A megfelelő domain név rövid, könnyen megjegyezhető, és tükrözi a weboldalad témáját vagy márkáját. Kerüld a bonyolult szavakat és a kötőjeleket. Ellenőrizheted, hogy a kívánt domain név elérhető-e a Namecheap vagy a GoDaddy oldalain.
 3. Mire figyeljek a tárhelyszolgáltató kiválasztásakor? Fontos szempontok a teljesítmény és sebesség, a megbízható ügyfélszolgálat, a biztonság, valamint az ár-érték arány. Olyan tárhelyszolgáltatót válassz, amely gyors betöltődési időket és erős biztonsági intézkedéseket garantál.
 4. Melyek a legfontosabb bővítmények, amelyeket telepítenem kell? Ajánlott bővítmények közé tartozik a Yoast SEO (keresőoptimalizálás), a Wordfence (biztonság), a WP Super Cache (gyorsítótárazás), az UpdraftPlus (biztonsági mentés) és a Contact Form 7 (kapcsolati űrlapok).
 5.  Hogyan írjak és publikáljak bejegyzéseket a WordPressben?

Új bejegyzés írásához navigálj a „Bejegyzések” menüpontra, majd kattints az „Új hozzáadása” gombra. Add meg a bejegyzés címét és tartalmát, majd használd a vizuális szerkesztőt vagy a blokkszerkesztőt (Gutenberg) a formázáshoz. Kategóriák és címkék használatával rendszerezd a bejegyzéseidet, majd optimalizáld a SEO beállításokat, mielőtt közzéteszed.