Oldal kiválasztása

Ebben a cikkben a SEO-val, vagy más szóval a keresőoptimalizálással fogunk megismerkedni, melynek keretében nem csak a SEO konkrét fogalmával, hanem fontosságával is foglalkozni fogunk.

Mi az a SEO?

A SEO, más néven a keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization) egy olyan folyamat, amely során egy weboldalt úgy alakítanak ki és fejlesztenek, hogy az minél jobb helyezést érjen el a keresőmotorok, például a Google, a Bing vagy a Yandex keresési találatai között. A SEO célja, hogy növelje a weboldal látogatószámát, valamint minőségi és releváns forgalmat biztosítson a webhely számára.

A SEO három fő területre osztható: technikai, on-page és off-page optimalizálás.

 • Technikai SEO: A technikai SEO a weboldal technikai aspektusaira összpontosít, amelyek a keresőmotorok indexelését és rangsorolását befolyásolhatják. Ezek a tényezők magukban foglalják a weboldal betöltődési sebességét, a mobilbarát kialakítását, a biztonságos HTTPS protokoll használatát, a struktúra adatok (schema markup) alkalmazását, az URL-struktúra kialakítását, a 404-es hibaoldalak kezelését és a canonical URL-ek megadását.
 • On-page optimalizálás: Az on-page optimalizálás a weboldalon belüli tényezőkre összpontosít, amelyek nagy részét a weboldal tulajdonosa közvetlenül, szövegezéssel befolyásolhat. Ilyen tényező lehet például a tartalom minősége, a meta címkék beállítása, amelyek már egyre kevésbé fajsúlyosak, a címsorok, a keresőbarát URL címek és a képek optimalizálása (title és alt tag). Ezen a területen a tartalmak minőségbeli optimalizálására törekszünk.
 • Off-page optimalizálás: Az off-page optimalizálás a weboldalon kívüli tényezőkre koncentrál, amelyek elsősorban a weboldalra mutató bejövő linkekre (backlinkekre) vonatkoznak. A minőségi és releváns backlinkek (vagy simán linkek) növelik a weboldal hitelességét és tekintélyét a keresőmotorok szemében, ami pozitív hatással van a keresőmotorokban történő rangsorolásra.

A SEO folyamatos és időigényes munka, amelyet a változó algoritmusok erőteljesen befolyásolhatnak, így ez a tevékenység folyamatos alkalmazkodást igényel, de egyértelműen kifizetődik, hiszen elképesztő eredményeket lehet elérni vele.

Miért fontos a SEO?

A SEO fontossága abban rejlik, hogy segít növelni a weboldal látogatószámát és jobb helyezést elérni a keresőmotorok találati listáján (SERP). Így a keresőoptimalizálás minden weboldal számára fontos lehet, amely szeretne több látogatót terelni a webhelyére, kiváltképp igaz lehet ez a webáruházakra, akik esetében a több forgalom általában a több bevétellel is párosul.

A következőekben felsorolunk néhány okot, amelyek alátámasztják a SEO fontosságát:

 • Növeli a látogatószámot: A SEO segítségével a weboldal jobb helyezést érhet el a keresőkben, ami növeli a látogatószámot. A legtöbb felhasználó ugyanis csak az első oldalon található eredményekre kattint, így minél jobb a weboldal rangsorolása, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a felhasználók meglátogatják azt.
 • Több vásárló: A SEO által több minőségi látogató érkezik a weboldalunkra, amelyek következtében több vásárlóra és bevételre tehetünk szert.
 • Hosszú távú eredmények: A SEO hosszútávú stratégia, amely tartós eredményeket hoz. Ha a weboldal megfelelően van optimalizálva, akkor a jó helyezések hosszú időn át fenntarthatóak, ami folyamatos forgalmat biztosít.
 • Versenyelőny: A SEO segítségével a weboldalad versenyelőnyhöz juthat a konkurensekkel szemben. Ha a weboldal jobb helyezést ér el a keresőmotorokban, mint a konkurens oldalak, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy nálad vásárolnak.
 • Hitelesség és tekintély: A jól optimalizált weboldalak hitelesebbnek és megbízhatóbbnak tűnnek mind a keresők, mind a felhasználók szemében. A minőségi tartalom, a megfelelő technikai beállítások, a jól strukturált URL-ek és a releváns bejövő linkek hozzájárulnak ahhoz, hogy a weboldal hitelessége és tekintélye növekedjen.
 • Olcsó forgalom: A SEO releváns, nem fizetett forgalmat generál, ami olcsóbb lehet, mint a fizetett hirdetések (pl. Google vagy Facebook Ads). A forgalom növelésével a weboldalad vagy webshopod csökkentheti a marketingköltségeket, hiszen több látogatóra tehet szert kevesebb pénzből.

Hogyan működik a keresőoptimalizálás?

A SEO egy összetett folyamat, amely során számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy az a legjobban alkalmazkodjon a keresőmotorok igényeihez. A keresőoptimalizálás alapvetően három lépésből áll (természetesen sok kicsi további lépésre lehet bontani a nagy lépéseket):

 1. Technikai alapozás: Mielőtt neki fognánk az érdemi munkának, rendbe kell tennünk a technikai alapokat, megfelelő URL-struktúrát, mobilbarát kialakítást és sebességet kell biztosítanunk a weboldalunk számára.
 2. Kulcsszavak kutatása: A kulcsszavak kutatása a SEO folyamatának legfontosabb lépése. A kulcsszavak olyan kifejezések, amelyeket a felhasználók a keresőmotorokban használnak, amikor információt keresnek, tulajdonképpen ezeket írjuk a keresőkbe. A kulcsszavak kutatása során azonosítani kell a releváns kulcsszavakat, amelyekkel a weboldalt optimalizálni lehet.
 3. On-page optimalizálás: A kulcsszókutatás után a meghatározott kulcsszavakat fel kell használni az on-page SEO optimalizálás során, azaz a megfelelő kulcsszavakat el kell helyeznünk a címekben, a blogposztokban, a kategóriákban, a leírásokban, a képekben és még sok egyéb helyen. Persze ezalatt nem a kulcsszóhalmozást értjük, hanem a tudatos tartalomoptimalizálást.
 4. Off-page optimalizálás: Ha elkészültünk a megfelelően optimalizált tartalmakkal, akkor azokra minőségi linkeket is építenünk kell, hogy mind a weboldalunk, mind a tartalmunk megfelelően hiteles legyen a Google és egyéb keresők szemében.